Archief

Hieronder tref je een chronologisch overzicht van de door ons koor uitgevoerde projecten vanaf 2015.

17, 23, 24 maart 2019

In dit programma nam Arte Vocale de luisteraar mee naar de Romantiek en de 20e-eeuwse componisten uit Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië en Hongarije.

De eerste helft van het programma stond in het teken van het beladen ‘Wie liegt die Stadt so wüst’ van Rudolf Mauersberger, een reactie op het bombardement van Dresden tijdens de Tweede Wereldoorlog waarin de wanhoop en onmacht de overhand nemen. Deze onmacht zien we ook bij Leoš Janáček, die zijn dochter Olga verliest en een ‘Elegie’ voor haar schrijft. Deze indrukwekkende stukken worden omlijst door o.a. werken van Brahms, Bruckner, Hindemith, Ravel, Kodály en Schumann.

Een aantal stukken werd begeleid door Julian Simmes op piano. Hij verzorgde ook enige prachtige solistische bijdragen, waaronder het werk van Janáček waar de titel van het programma aan ontleend was: ‘Im Nebel’.

17, 23, 25 november 2018

In dit project namen we de luisteraar mee naar de 16e eeuw, de tijd van ontdekkingsreizen. Samen met verteller Hans Maartens volgden we Willem Barentsz op zijn laatste expeditie richting het Noorden.

We zongen muziek uit de landen waar Barentsz op zijn tocht langsvoer. Van de golven van de zee in de Five English Folksongs van Vaughan Williams, en de Koning van de Lelietjes-van-Dalen in Kung Liljekonvalje van Wikander. Hoor de mysterieuze klanken uit IJsland en overwinter op Nova Zembla, waar Le Champ des Morts (het veld van de doden) van Prokofiev als een eerbetoon wordt gezongen aan zeelieden die hun leven gaven voor het vinden van een noordelijke doorvaart.

22 april 2018
Muziekcentrum Enschede

Het Nederlands Kamerkoor voerde het Miserere van Allegri uit samen met Scarlatti's Stabat Mater en een Miserere van James MacMillan. Arte Vocale verzorgde hierbij het voorprogramma van dit bijzondere concert. Dit in het kader van het project ‘Zingen doe je samen’ van het Nederlands Kamerkoor.

PROGRAMMA:

 • A. Levine - A Prayer for Unity (uit 'Prayers for Mankind’)
 • H. Parry - Music, when soft voices die
 • A. Lotti - Crucifixius á 8

25 maart & 7 april 2018

Het voorjaar van Arte Vocale stond in het teken van de Italiaanse barok, met het indrukwekkende tien-stemmige 'Stabat Mater' van Domenico Scarlatti in de hoofdrol.
In het programma werd de passietijd vertolkt door dit monumentale werk samen met het 'Crucifixus' van Antonio Lotti waar de stemmen klagend tegen elkaar schuren en wenende harmonieën ter gehore brengen.
Deze klankwereld vinden we ook terug in 'A Prayer for Unity' van de hedendaagse Russische-Engelse componist Alexander Levine, een gebed op teksten van de Russische priester Alexander Men.
Als contrast op de passietijd zong Arte Vocale ook de 'Laetaniae Della Beata Vergine' van Claudio Monteverdi ter ere van de Maria-annunciatie die samenvalt met ons concert in Zwillbrock.

PROGRAMMA:

 • Antonio Lotti - Crucifixius á 8
 • Claudio Monteverdi - Laetaniae della beata Vergine
 • Alexander Levine - A Prayer for Unity (uit 'Prayers for Mankind’)
 • Domenico Scarlatti - Stabat Mater á 10

M.m.v. Līga Vilmane, orgel en Miriam Kroeze, cello

25 & 26 november 2017

Omlijst door vertellingen van Wim Wolbrink van de Nationale Vertelschool en begeleid door pianist Jeroen Hulshof werd de muziekliefhebber een prachtig programma voorgeschoteld van vroeg-barok tot laat-romantiek.

Op het programma stonden dubbelkorige werken van G. Homilius en Telemann, gevolgd door composities van J. Schein, uit zijn Fontana d'israel.

De 3 Psalmlieder van P. Cornelius werden elk voorafgegaan door delen uit de pianosuites van Bach, waarop deze liederen waren geïnspireerd, prachtig gespeeld door Jeroen Hulshof.

Vervolgd werd met juweeltjes van Hugo Distler, getoonzet op gedichten van Eduard Mörike, en een prachtig lied van Hugo Wolf.

Het concert werd afgesloten met 3 delen uit de Geistliche Gesänge van Max Reger.

Als voorbereiding op dit concert verzorgde mezzo-sopraan Åsa Olsson van het Nederlands Kamerkoor op 14 oktober jl. een enorm inspirerende masterclass. Er kwamen verschillende aspecten aan bod, zoals zangtechniek, stemvorming, en interpretatie.

25 & 26 maart 2017

''Songs of Farewell' is het thema voor het voorjaarsconcert van kamerkoor Arte Vocale. Ingetogenheid afgewisseld met een sprankeling naar hoop. Een verlangen naar herdenking met een schreeuw naar alleen het goede. Vervagende stemmen in een prachtige buiteling van klanken door gezangen en instrumentale composities van het koperkwartet. Deze kunt u horen van een componist als Purcell met zijn 'Funeral Sentences', welke centraal staat in dit concert. Verschillende ingetogen liederen van Elgar, Harris en Parry, afgewisseld door instrumentale muziek van Paisible en Purcell. Dan het schrille contrast van Vaughan Williams' vrolijke English Folk songs. Afsluitend Whitacre met het bijzondere lied 'Sleep'.

Deze periode heeft Jurriaan Poesse, als gastdirigent, het koor een bijzondere ervaring rijker gemaakt.

26 & 27 november 2016

Kleurig en veelzijdig is de komst van de herfst. Zinnenprikkelende beelden vormen het landschap; mist en zon wisselen elkaar af. Een tijdsperiode waar andere geluiden ontstaan en weer wegsterven.
‘Herfstklanken’ is het thema voor het najaarsconcert van kamerkoor Arte Vocale. Veelzijdige klanken van Bach met 'Komm, Jesu, komm’, de ‘Fünf Gesänge’ van Brahms, Tormis’ ‘Autumn Landscapes’, Vasks zijn poëtische liefdesliederen en andere componisten als Stenhammar, Gjeilo, Alfven en Sibelius.

Een prachtig programma, samengesteld door en onder de inspirerende leiding van gastdirigent Jeanet Bosch.

19 maart 2016


Afscheidsconcert Hans Noyens

Na acht jaar met prachtige concerten nam Arte Vocale afscheid van haar dirigent Hans Noyens met een uitvoering van de prachtige Petite Messe Solennelle van Gioacchino Rossini in de Waterstaatskerk in Hengelo. Aan dit concert werd medewerking verleend door gerenommeerde solisten. De Petite Messe Solennelle is het mooiste werk dat Rossini in zijn latere jaren schreef en een van zijn allergrootste composities.
Het feestelijke karakter en de bijzondere bezetting van Rossini’s 'kleine' mis maken dit werk tot een juweeltje onder de koorwerken. Het karakter van de muziek varieert van verstilde intensiteit tot onstuimige opgetogenheid en zit vol met de memorabele melodielijnen en ritmische vitaliteit waar Rossini bekend mee geworden is.

14 november 2015

Na een succesvol voorjaarsconcert in Hengelo geeft kamerkoor Arte Vocale op zaterdag 14 november in de Bethelkerk te Hengelo opnieuw acte de presence. Arte Vocale zingt muziek van Russische en Baltische bodem. Op het programma staan o.a. delen uit de indrukwekkende vespers van Rachmaninov, mysterieuze muziek van de romanticus Taneyev en welluidende zettingen van teksten van de dichter Poesjkin door Ruslands best bewaarde geheim: Georgi Sviridov! Aangevuld met motetten van Stravinsky, spirituele muziek uit de Baltische staten van Rihards Dubra en buitenbeentje, want uit Noorwegen, Ola Gjeilo's melodieuze Ubi Caritas maakt dit het programma tot een rijk en gevarieerd geheel. Verhalenverteller Hans Maartens verbindt de muziekstukken met teksten.

30 mei 2015

Een gezamenlijk concert met Vocaal Ensemble Ex Arte uit Enschede, uitgevoerd tijdens de Week van de Amateurkunst 2015.

Programma:

Ex Arte en Arte Vocale

 • Delen uit mis in Es (J.G. Rheinberger)
 • Os justi (A. Bruckner)

Arte Vocale

 • Herr, nun lässest du (F. Mendelssohn)
 • Richte mich, Gott (F. Mendelssohn)
 • Herr, erbarme dich mein Trübsal (F. Th. Fröhlich)
 • Herr, wenn Trübsal da ist (F. Th. Fröhlich)

Ex Arte

 • Exultate, Jubilate (K. Jenkins)
 • Tota Pulchra es (O. Gjeilo)
 • Unicornis Captivator (O. Gjeilo)

Ex Arte en Arte Vocale

 • Salve Regina (F. Poulenc)
 • Exultate Deo (F. Poulenc)
 • Spem in alium (T. Tallis)